Om BiKSS

Billdals Kappseglingssällskap - lite historik

Kappsegling har förekommit i Billdal sedan länge och när Billdals KSS officiellt bildades 1961 var det för att få mera ordnade former på den verksamhet som föräldrar redan bedrivit tillsammans med sina barn i flera år.

Den första utlysta regattan ägde rum 1960 och då bestod startfältet bl.a. av 21 Stjärnbåtar och 39 GKSS-ekor. Därefter har regattor anordnats varje år, som regel andra söndagen i augusti. Numera har vi minst två stora regattor och de största startklasserna är optimister och lasrar.

Träningsseglingar hade vi från början i form av sex poängseglingar men de växte snabbt i antal och är numera 13-14 st fördelade på en vår- och en höstserie.

Seglarskolan startade 1967 och har utvecklats till att nu omfatta nybörjar-, fortsättnings- och kappseglingskurser för barn och ungdomar, samt vuxenseglarkurser vid efterfrågan.

Billdals KSS har haft glädjen att få mottaga många bevis på att vår verksamhet uppskattas. Vi har alltid varit mera inriktade på ungdomsverksamhet och bredd än toppresultat, även om SM-, EM-, VM- och OS-seglare funnits i klubbens register.

Vi har även strävat efter att göra alla seglingar så publikvänliga som möjligt och vårt klubbhus har blivit ett utflyktsmål på torsdagskvällarna för att se seglingar, ta en fika eller bara prata med bekanta eller obekanta.

Lördagen den 10 september 2011 firade vi klubbens 50-årsjubileum kombinerat med årets klubbmästerskap, som denna gång var öppet även för gäster. Trots att vädrets makter inte riktigt var på vår sida blev det en lyckad och välbesökt dag fylld av olika seglingsaktiviteter och festligheter med bland annat mässingsorkester.

Om du har barn med intresse för sjöliv - låt henne/honom få chansen att lära sig att segla under trevliga former i vår seglarskola. Är du själv "sjösinnad" - kom till vårt klubbhus på Killingsholmen när det är torsdagssegling och se hur vi har det. Vill du göra en insats i klubben är vi mycket tacksamma. Kontakta gärna någon i styrelsen om du vill veta mera.

Välkommen!