SM Guld till Anders Mattsson!

  • 14 aug 2022

image: SM Guld till Anders Mattsson!

Årets SM ILCA Master gick av stapeln den 6-7 augusti 2022 i Ystad. I ILCA 7 (tidigare Laser Standard) var det 40 st seglare och i ILCA 6 (tidigare Laser Radial) var det 33 st seglare. Läs Svantes rapport från seglingarna:

Ystads Segelsällskap ligger mycket centralt nere i hamnen där det är nära till restauranger, hotell och centrum. Något som passar oss seglare utmärkt efter en dags tuff segling. SM inleddes verkligen tufft och på lördagen blåste det ca 9-13 m/s.  Med 10 grader i vattnet och med vågor som sköljer över seglarna så blir det kallt med en heldag på havet. Under helgen blåste det västliga vindar vilket gjorde att det blev rejäla men stabila vågor. Söndagen var lugnare med mindre vind och vågor vilket var skönt för oss utmattade seglare.

Från Billdals Kappseglingssällskap var vi totalt 6 seglare där flera hade fina placeringar. Anders Mattsson tog hem segern i ILCA 6 klassen där han trots en ”Black Flag” i fjärde racet tog hem segern med placeringarna 3, 1, 2, BFD, 1. Stort grattis till Anders! Även Ulf Lundblad seglade bra och slutade på en sjätteplacering totalt i ILCA 6. Undertecknad var riktigt nöjd med en 14:e placering i ILCA 7.

Något som kan vara svårt för en SM seglare är hur man ska planera intaget av föda ombord. På lördagen blev det ca 6 timmar ute till havs och har man ingen integrerad matlucka i sin båt är det lite jobbigt. Jag fick höra av en KKKK-seglare att kanelgifflar var det bästa man kunde ta med sig. Kolhydrater, socker och fett i en färdig påse lät som ett vinnande koncept. På grund av många vindvrid blev första starten väldigt försenad och jag blev sugen på gifflar allt för tidigt. Bullpåsen hade jag på ett finurligt sätt surrat runt masten men när man väl öppnar påsen är den förstås inte vattentät längre. Jag fick äta så många bullar jag bara orkade innan start och det slutade med magknip och en hungrig mage i slutet av dagen. Nog om bullar.

Om det är något jag kommer minnas av detta SM är det alla tjuvstarter, omstarter och black flags. En Black Flag betyder att man blir diskad om man är över startlinjen en minut innan startsignalen. På sista racet i ILCA 7 på söndagen var ca 10 personer över linjen innan startskottet. Starten avbröts, 10 seglare fick besked om att de var diskade och en ny 5 minuters startprocedur inleddes. Även denna gång var ca 10 personer över linjen innan start och blev diskade. Nu var 20 seglare borta och i tredje försöket var det bara 18 seglare av ca 40 kvar.  Nu fanns det chans för de som var kvar att få fina placeringar!

Ett stort tack till Ystads Segelsällskap som verkligen ansträngt sig för att Master seglarna skulle trivas. God mat, trevliga ungdomar som hjälpte till vid sjösättningen och bra faciliteter.

Länkar till resultatlistorna:

ILCA 7: https://www.sailarena.com/contentassets/47ddaefb92b94f8ea823333f264dd728/ilca-7-ystad-jubilee-regatta-2022-at-ystads-segelsallskap2.pdf

ILCA 6: https://www.sailarena.com/contentassets/47ddaefb92b94f8ea823333f264dd728/ilca-6-ystad-jubilee-regatta-2022-at-ystads-segelsallskap3.pdf

Rapport från Svante Nilo Bengtsson